Társas játékok - Matraiwood

Tartalomhoz ugrás

Társas játékok

Vásárlását megteheti egyszerűen úgy, hogy e-mail-ben, vagy telefonon elküldi rendelését!  Vásárolni szeretnék!
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Remetejáték (Solitaire)

A játék eredete:
A Solitaire türelemjátékot már az ókorban is játszották, Publius Ovidus Naso (I. e. 43–I. sz. 17), a nagy római költõ is elismeréssel szólt róla, talán számûzetésében, Tomiban (ma Constanza), a Fekete-tenger partján, „a világ végén, elhagyatott homokparton” maga is ezzel múlatta az idõt. A játék többször feledésbe merült, de újra és újra feltalálták, játszották mindazok, akik egyedül voltak vagy unatkoztak a föld számos pontján: egyiptomi rabszolgák, dél-amerikai ültetvényeken dolgozó indiánok éppúgy, mint spanyol vagy portugál fõnemesek, uralkodók. Sokan feltételezik, hogy mai formájában a hírhedt párizsi börtönben, a Bastille- ban született meg, ahol egy ott raboskodó politikai fogoly alakította ki, hogy segítségével elmeneküljön mindennapjaiból, a félelem, az éhség, a magány kínjai elõl. A 18. században Franciaországon kívül elterjedt Olaszországban, Németországban és Angliában is. G.W. Leibniz, a kiváló német filozófus és matematikus szerint ez a türelemjáték „a szellem legtökéletesebb csiszolója, a gondolkodás és elmélkedés mûvészetében.

A játék igen egyszerû, de figyelmet és kombinációs készséget igényel. Játszhatjuk egyedül, de tetszés szerinti számú partner is 32 egyforma koronggal, golyóval. – Állítsuk fel a 32 golyót úgy, hogy mindig szabadon hagyjuk a középpontot. A dobozban három eltérõ játéktábla található. A klasszikus tábla a kereszt alakú pálya. A másik táblaformák a késõbbi századokban kialakult nehezített játéktábla formák. Mindegyik táblára úgy kell felpakolni a golyókat, hogy egy üres hely maradjon a tálcán, lehetőleg középen. Egy golyó átugorhat egy szomszédos golyót, ha mögötte üres hely van. Ezzel az átugrott golyót kiütöttük, azt le kell vennünk a tábláról.
A játék tartalma:  - 3 eltérő játéktáblát                      Anyaga:  nyírfa, bükkfa
                          - 33 golyót (játékbábut)                 Méretei:  15 x 15 x 2 cm
                          - Ismertetőt, játékszabályt
  Színezék: természetes, növényi eredetű, vizes alapú fapác.       Ára: 15000,- ft
____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Régi, ősi táblajátékok, lezárható fadobozban.

A fedele a játék szélén gyumikkal rögzített, így könnyedén levehető és visszahelyezhető. Otthoni és utazó játéknak is alkalmas. Egyszerűen kezelhető és a bábuk (fagombok) tárolására is alkalmas.
Játszható kavicsokkal, babbal vagy más termésekkel is.

A játék tartalma:
  • játékhoz szükséges fagombok (bábúk)             Anyaga: nyírfa, bükkfa
  • játékleírás                                                     Méretei:   15 x 15 x 3 cm
Színezék: Természetes, növényi eredetű, vízes alapú fapác
Ára: 8000.-ft
Négyféle ősi játék készül:
Hnefatafl (Kelta királyi táblajáték)
A játék eredete az időszámítás előtti IV. századra nyúlik vissza. Skandináviában, Izlandon, Németországban, Angliában, Welszben és Írországban játszották egészen a XVII. századig, ahol is nagyon népszerű játék volt. A játékot ketten játszották, egyenlőtlen számú bábúval, többféle méretű táblán. A leggyakoribb a 7x7-es és a 11x11-es játékmező volt. A jelenlegi játék 99-es táblájú.

Jaszír (Íjászles)
Egy régi tatár legenda szerint Batu kán, a hirhedt Dzsingisz kán unokája, - az aranyhorda vezére, serege a nagy európai hadjárat során Lengyelországba is betört, Legnica alatt megütközött Jámbor Henrik sziléziai herceggel, aki a csatában elesett - hadjárataira magával vitt egy különös játékot, amelyet gondosan elrejtett a be nem avatottak szeme elől. Állítólag minden csatája előtt játszott egy partit. Kedvenc játéka szellemileg felfrissítette, harciasabb kedvre hangolta, és ezáltel a valódi harci műveletek taktikáját is befolyásolta. Meglehet, hogy Batu kán játéka (a legendából nem derül ki világosan), éppen az Íjászles volt, amely a tatárok régi, üldözéses harci játéka. Az Íjászles a játékosoktól teljes figyelmet, jó megfigyelő képességet és képzelőerőt kván.
Mu-torere (Csillagjáték):
Elsdon Best amerikai néprajzkutató a múlt század húszas éveiben, több hónapot töltött a Mauritius - sziget lakói között, ahol népművészettel, népi szokások és szertartások gyűjtésével foglalkozott. A kutatásairól kiadott művekben többek között a csillagjáték - eredeti nevén mu-torere - leírása is szerepel, mint Polinézia fiatalabb és idősebb lakóinak kedvelt táblás játéka.

Asztar (Pásztorjáték)
Ősrégi kirgiz legenda szerint, az üzbég Szamarkand uralkodója megbízott egy ravasz örményt, hogy az éj leple alatt lopakodjék be a Tien-San kiterjedt síkságain vándorló kirgizek fővezérének jurtájába, és lopja el a kirgiz pásztorok nemzeti ereklyéjét, törzsi kincsét: az Asztar nevű aranytáblás játékot. Az örmény sikerrel járt, és értékes zsákmányávak, sietve elhagyta a tábort. Menekülés közben szerencséje volt: a birkanyájukat új legelőre terelő nomád pásztorok, nem sejtve meg benne a tolvajt, vendégül is látták jó szívvel. Mire megtudták az igazságot, az örmény már hetedhét országon túl járt. El is jutott volna Szamarkandba az elrabolt kinccsel, ha nem kerül útjába a Csu folyó igazságosztó vize. Mikor az örmény a közelbe ért, a haragos Csu kiöntött a medréből. A hullámok elnyelték a tolvajt zsákmányával együtt: a folyó nem engedte, hogy a kirgiz föld gazdáinak nemzeti ereklyéje a kapzsi üzbég kán kezébe jusson. Azóta a kincset a folyó őrzi. Mondják, hogy mikor a Nap égi pályájának csúcsára ér, ma is átragyog a nyugtalan vizen az Asztar aranytáblája. Manapság birkabőrre vagy fatáblára rajzolt ábrán játszanak. A fiatal és idős pásztorok körében is nagyon népszerű játék.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Malom játékok
Golyós játékok
Egyéb játékok
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vásárlás:
Vásárlás előtt kérem Önt olvassa el ezt a rövid tájékoztatót!
Amennyiben kérdése lenne, keressen az alábbi elérhetőségeken!

Kapcsolat:
Mátrai Zsolt
9023. Győr, Ifjuság krt. 43. (Magyarország)
Tel.: +36-70/216-4430

Átlépés a LOGICARIUM oldalra, ahol logikai tréningekről, foglalkozásokról, játszóházakról találhatók leírások, információk.
Játékaink nagyobb méretekben is elkészültek, melyekkel fejlesztő programokat, tréningeket tartunk óvodákban, iskolákban, egyetemeken, cégeknél. Rendezvényeken, fesztiválokon is számtalan alkalommal, sokféle helyszínen megtalálhatóak vagyunk.
Az oldalon található szellemi és tárgyi alkotások, ötletek Szerzői Jogi Oltalom alatt állnak!
Vissza a tartalomhoz